Три пъти се е свило производството им от 80-те години насам, казва инж. Стойко Кировски, председател на СППЗ
„Производството на консерви у нас се е свило три пъти спрямо 80-те години, когато България беше водеща в този сектор. Но за разлика от преди, в момента се произвеждат по-качествени продукти с по-голям асортимент, тъй като страната ни изнася консерви към повече пазари”, каза инж. Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България (СППЗ) пред Блумбърг ТВ. Според него консервената промишленост в България е на добро ниво и в нея се ползват качествени продукти. Но традицията за домашно приготвяне на зимнина е доста инертна и все още продължава, особено в селата. Инж. Кировски сподели, че една от опасностите при приготвянето на домашна зимнина е, че хората не знаят с какво са третирани продуктите, които се използват.
“Например в съседна Турция са позволени много препарати, които в ЕС не са. Най-добре е при приготвяне на зимнина хората да ползват свои собствени продукти”, обясни той.
По време на карантината по повод пандемията от коронавирус потребителите у нас са се презапасили с консерви. Според преработватели най-търсени са били консервите с домати, гювеч и замразените продукти. През юли, август и септември обаче е имало спад в консумацията на консерви заради наличието на пресни плодове и зеленчуци.