Пренасянето на бракониерски дивеч ще стане тежко престъпление

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Пренасянето на бракониерски дивеч ще стане тежко престъпление, това ще се случи след готвени промени в Закона за лова и опазване на дивеча, каза за „Агрозона“ инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ по време на изложението за лов и риболов, което се проведе в Залцбург.

У нас в момента се подготвят промени в Закона за лова и опазване на дивеча, с които да се криминализират някои бракониерски деяния, каза инж. Гогов. Пренасянето на бракониерски дивеч към момента се тълкува от съдилищата като маломерно престъпление, а има райони в страната, в които бракониерството се е превърнало в бизнес за месо. Именно това целят да атакуват по-строгите мерки, които се подготвят.

Бракониерството е голяма рана за ловните стопанства, на много места в света то е наречено ловокрадство (от кражба на лов), посочи инж. Гогов.

По време на проверките в горите най-строго се следи за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча. През януари са направени 18 хил. проверки, констатирани са няколко случаи на лов без разрешителни, на неразрешен дивеч и лов и извън указаните места. Като цяло обаче засиленият контрол е довел до значително намаляване на нарушенията.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама