Прекомерна смъртност при пчелите- какви са причините

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
2 Минути

Във връзка с прекомерната смъртност при пчелните семейства както у нас, така и в редица други страни, Центъра за оценка на риска към МЗХГ публикува становище с влиянията на различни фактори, които стават причина за този феномен.

Химикалите прилагани в околната среда са една от главните причини, които констатират изследователите. Това стана основен проблем за всички пчелари през последните няколко месеца в страната. Когато се извършва третирането с пестицидите пчелите са пряко изложени на тях.

При храненето пчелите предпочитат някой полени, които са по- богати на хранителни вещества. Загубата на биоразнообразието обаче, довежда до намаляване броя на наличните растителни видове и съкращава сезона на растеж. Недостигът на цветен прашец и на достатъчно хранителни резерви, липсата на разнообразие или качество в тези хранителни материали, могат да имат неблагоприятен ефект върху здравето на пчелните семейства.

За смъртността на пчелните семейства понякога вина имат и пчеларските практики. Начинът, по който се управлява отглеждането на пчелите определя тяхното здравословно състояние, за това от съществено значение е пчеларите да обръщат особено внимание на факторите, които са критични за успешното развитие на пчелните семейства. Спазването на техническите правила и биосигурността по отношение на жизнената среда, роенето, храненето и т.н. е от съществено значение за здравето на пчелина.

От центъра за оценка на риска съобщиха, че компетентните органи и институции проявяват висока загриженост по отношение на това явление, като се стремят да идентифицират причините за смъртността при пчелите и да предприемат адекватни управленчески мерки, чрез подобряване на съответните нормативни документи, с цел предотвратяването на случаи на отравяне и защитата на пчелните семейства в България като цяло.

 

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА