Предвиждат ограничаване достъпа на туристи до Седемте рилски езера

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера предвижда проект на Национален парк “Рила”, който ще бъде реализиран в следващите четири години. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., информира БНТ.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

Кирил Андонов, директор на Национален парк “Рила”: Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, тази тиня, тъй като съдържанието ѝ е високо на минерали ще го наслагваме, там където са ерозирали пътеките, и тези, които сме затворили.
От парк “Рила” предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

Кирил Андонов, директор на Национален парк “Рила”: Ще показва локацията там, от където произлиза изстрела. Това ще позволи директно насочван на парковата охрана и реагиране точно на място.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

д-р Стефан Кирилов, Национален парк “Рила”: Специализирано оборудване, радиоуправляема техника, ще бъдат обучени служители по тази дейност доставка на моторни превозни средства, с които много бързо да се достигне до пожара.
Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са сто годишни дървесни видове, затова също ще бъдат взети мерки срещу вредителите.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама