Рибари: Нарастващият отлив на туристи влияе на икономиката на България и на рибарството

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Туристическата индустрия в България преживява значителен спад в броя на посетителите, който има директно въздействие върху различни сектори на икономиката, включително рибарството, хотелиерството и ресторантьорството. За трудностите и предизвикателствата през този летен сезон, разказа в интервю за Агрозона Емил Милев, председател на Сдружение „Черноморски изгрев“.

“Отливът на туристи видим. Ние като търговци и като рибари го усещаме. Търсенето е много слабо. Предходни години вече по това време ресторантите бяха започнали да зареждат, а сега тепърва започват да правят поръчки и то за много малки количества – около 50-100 кг., защото е много трудно и отливът е осезаем”, коментира Милев.

“Не може без данни и без становища да се твърди, че водата е замърсена. Това води до отлив на туристи и директни загуби за българската икономика. Рибари, ресторантьори и хотелиери – всички ние губим от невярната информация и данни. От това положение страдаме ние. Въпреки, че Министерството на околната среда и водите започна да публикува ежедневен бюлетин за показателите на водата, които показват, че няма отчетени никакви замърсявания и резултатите са в норми, отливът на туристи вече го има. От тази ситуация ще спечелият Гърция и Турция, но ние ще загубим много”, допълни още той.

Каква риба ловят БГ рибарите в момента?

“В момента ловим основно рапани и трицона. Замразената и обработена трицона се търгува на цена около 5 лв. На пристанищата и  от корабите прясната, необработена трицона се продава на цена между 1,5-2 лева”, заяви Милев.

“В момента основно реализираме рибата на нашия пазар все още не е тръгнал сезонът на барбуния и на другите експортни ориентирани риби и нямаме износ. Рапанът се преработва и заминава за Южна Корея и Япония на източния пазар”, допълни още той.

Въпреки че забраната за улов на калкан беше отменена на 15 юни поради слабото търсене, рибарите все още не са се насочили към лова на тази ценна риба.

Рибарите още чакат плащания по мярката заради войната в Украйна

“Имаме подадени проекти от преди една година за подпомагане във връзка с войната в Украйна но все още нямаме получени плащания надяваме се до края на годината това да се случи и средствата да бъдат разплатени. Средствата по ковид мярката вече са напълно изплатени, но тези по мярката за войната все още очакваме да бъдат изплатени”

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements