Предложение: Автоматично застраховане на земеделската продукция

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Ако валежите са прекалено много или малко, няма да има експертна оценка, оценката се прави според индекс

В Швейцария миналогодишният потоп, при който паднаха прекалено много валежи, през тази година се смени с екстремни засушавания. От швейцарската застрахователна компания Swiss Hail смятат, че изменението на климата не е измислица на еколозите, а настъпваща реалност, тъй като вече застрахователните събития заради екстремно време вече не са единичен случай, а почти норма, съобщава порталът lid.ch.

От застрахователната компания правят проучване за последните 52 години: в периода от 1996 до 2021 г е имало 9 години с прекалено много искове за застрахователни събития. Най-много те са били през 2009 г с превишение от 216% и през 2021 г с превишение от 237%, обясняват от компанията.

През миналата година валежите бяха заменени от най-разрушителната градушка от 140-годишната история на това явление в страната. Големите ледени късове буквално заличиха голяма част от селскостопанските култури.

В текущия сезон също имаше градушки, но основният проблем на агросектора бе сушата. В западната част на страната, например, за последните 140 години никога не е имало такава суша. В края на август 2022 г щетите от засушаванията върху застрахованата реколта се оценяват в рамките на 10 млн. швейцарски франка. Засушаванията имат дългосрочни последствия, коментират от компанията. Така сушавите 2015 и 2018 години показват, че ситуацията се нормализира в края на годината или дори през следващата. Само количество на валежите нас средното може да компенсира дефицитът на вода. Според данните последните валежи на територията на Швейцария са намокрили само горните слоеве на почвата. На царевицата е нанесена необратима вреда, но стопаните се надяват, че такива култури, като захарното цвекло, все още могат да се възстановят.

 

След суша застраховките се увеличават

2015 и 2018 г показват, че след сушави години се увеличава значително количеството на фермерите, които застраховат своите обработваеми земи срещу суша. От застрахователната компания предполагат, че тази година също ще има увеличение на числото на застраховани лица, особено в западната част на страната.

Около 40 хил. ха обработваема земя днес са застраховани срещу суша, това е увеличение от 4 пъти спрямо 2015 г. Застрахована е около 15% от обработваемата земя.

Застраховането обаче струва пари и на фона на значително увеличената издръжка на производството много компании вече са достигнали своя финансов предел.

Специалистите обаче са на мнение, че застраховането само по себе си не решава проблема с отглеждането на култури в контекста на изменението на климата. Нужни са по-нататъшни мерки, такива като нови поливни системи или по-устойчиви сортове.

 

Оценката се прави според индекс

За да е в крак с изменението на климата и за да не обременява фермерите с изисквания за много документация, компанията пусна нова застрахователна полица. Тя трябва да предложи евтино и просто застрахователно решение, което компенсира вредите от градушки и прекомерно или недостатъчно количество валежи.

Ако валежите са прекалено много или малко, няма да има експертна оценка, оценката се прави според индекс. Това отклонение от параметъра от дългосрочния среден показател има решаващо значение за плащането. Данните за това се отнасят към площта в квадратни километри, цифрите са достъпни за последните 30 години. Фермерите не трябва да съобщават за някакви щети, плащането става автоматично, ако прагът е превишен или не е достигнат.

В резултат на това дори тези фермери, които не са понесли никаква вреда, например, заради поливане, също получават компенсация.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements