Празнуваме Петровден днес!

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути
Днес празнуваме Петровден. На този ден православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Освен това днес се правят ритуали за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. На 29 юни завършва т.нар. петровски пост и се отговява с младо петровско пиле. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки.
Легендата разказва как Свети Петър се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от имен ден, Свети Павел, Agrozona.bgтам поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж”, традиционна за Петровден храна, която правят в много региони на страната.
Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В някои краища тържествата започват още от рано сутринта. Всички стопани отиват специално на нивите, градините и лозята, хвърляли ситни камъчета и изричали магически слова за плодородие и берекет.

Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Днес празнуват Петър, Пенка, Петрана, Петя, Пейо, Камен; както и Павел, Павлин, Павлина, Пoлина и др.

На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.

 

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА