Празникът на черешата ще е нетрадиционен, жандармерията пак на крак за реколтата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

„Празник на черешата, който по традиция се провежда всяка година в Кюстендил, през 2020 г няма да има в традиционния му формат,”, съобщи кметът на Община Кюстендил Петър Паунов на брифинг. То подчерта, че не се изключва възможността да се осъществи по-разширено предлагане за желаещи купувачи от цялата страна, съпътствано с културна програма. От местната управа се обмисля отварянето на повече пунктове за изкупуване на череши в Кюстендилска община през тази година, за да може да се избегне на много хора на едно място.  Кметът допълни, че при наличие на търсене ще се обособят и подходящи места, където да може да се реализира традиционната продукция от Кюстендилско. За да налеят по-едър плод, черешовите насаждения сега се нуждаят от валежи, допълни кметът.

Петър Паунов уточни, че за охраната на беритбената кампания ще бъде ангажирана отново жандармерията и полицията.

“Ще създадем условия за непосредствено достигане до производителя и възможността всеки да може да си купи череши. Ще се постараем, където е възможно, да бъдат откривани тържища, ще оказваме съдействие, за да може продукцията да бъде предлагана на крайния потребител”, каза Паунов.

Заедно с представители на РЗИ и БАБХ на местно ниво ще бъде организирана работата на берачите и транспортирането им до блоковете.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements