Празник на райската ябълка ще празнуват в село Хрищени, община Стара Загора. Той ще се проведе за 12-и път през втората или третата събота на ноември. Мотото на селския празник пък гласи „За да сте здрави и засмени, яжте райски ябълки от Хрищени“. Райската ябълка е най-известният символ на Хрищени.
Дървета с оранжевия плод има в повече от 150 къщи в селото. Според историческите данни първите 16 дръвчета в селото били донесени от местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ. Плодът е много полезен за профилактика на сърдечносъдови заболявания, а освен това забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата, твърдят организаторите. Освен това от райска ябълка могат да се приготвят несравними сурови плодови десерти, торти, плодови и плодово-зеленчукови салати, смутита, сурово сладко и изобщо всякакви вкусотийки, каквито въображението ви може да сътвори. Неслучайно плодът е предпочитан от привържениците на здравословното хранене и в частност на суровоядството.
Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото й наименование идва от гръцки език – „diospyros“ – „божествен огън“. У нас райската ябълка идва около 1935 – 1940 г. В България се отглежда по Черноморието ,Пловдив, Сопот, Карлово, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ивайловград, Сандански и Петрич. Сладкият плод е известен още като „медовина“. Плодът вирее най-добре в субтропичния климат, макар че голяма част от сортовете издържат без повреда дори при -20 °С. Цъфтежът й е през май, а височината на дървото достига до 10 метра. За да берем плодове обаче дървото трябва да е не по-малко от 2-3 годишно.