Празник на гърнетата ще представи стари рецепти на автентични добруджански ястия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Празник на гърнетата издирва и ще представи стари рецепти на автентични добруджански ястия, съобщават от община Крушари, която е сред организаторите на проявата. И в 11-ото издание на кулинарния конкурс, което ще се състои на 8 юни и вече се приемат заявки за участие, приготвените кулинарни изкушения задължително трябва да бъдат в керамично гърне, глинен съд, сач, чугунен тиган, чувен или тавичка, предава БТА.

За празника, наричан и Кулинарната академия на Добруджа, се очаква да бъдат приготвени супи и чорби, салати и разядки, мезета, постни и месни ястия, погачи, питки, хляб, баници, милини, кавърми. На конкурса ще бъдат дегустирани и кисело мляко, сирене, кашкавал, сладкиши, конфитюри и други. Журито ще оценява най-напред автентичността на приготвеното, оригиналността на рецептата, аранжировката. Народно читалище или друг колектив, подредили най-оригиналната етнотрапеза, ще получат отличие, посочват организаторите на събитието.

Лозари също могат да представят своята продукция в съпътстващия конкурс “Бучни пръчка, пий вино” като напитките трябва да са приготвени само от местни добруджански сортове. На празника ще има и базар “Насред село, на мегдана”, на който производители ще предлагат мед, билки, подправки, плодове, зеленчуци и други.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА