Празник на гърнетата издирва и ще представи стари рецепти на автентични добруджански ястия, съобщават от община Крушари, която е сред организаторите на проявата. И в 11-ото издание на кулинарния конкурс, което ще се състои на 8 юни и вече се приемат заявки за участие, приготвените кулинарни изкушения задължително трябва да бъдат в керамично гърне, глинен съд, сач, чугунен тиган, чувен или тавичка, предава БТА.
За празника, наричан и Кулинарната академия на Добруджа, се очаква да бъдат приготвени супи и чорби, салати и разядки, мезета, постни и месни ястия, погачи, питки, хляб, баници, милини, кавърми. На конкурса ще бъдат дегустирани и кисело мляко, сирене, кашкавал, сладкиши, конфитюри и други. Журито ще оценява най-напред автентичността на приготвеното, оригиналността на рецептата, аранжировката. Народно читалище или друг колектив, подредили най-оригиналната етнотрапеза, ще получат отличие, посочват организаторите на събитието.
Лозари също могат да представят своята продукция в съпътстващия конкурс “Бучни пръчка, пий вино” като напитките трябва да са приготвени само от местни добруджански сортове. На празника ще има и базар “Насред село, на мегдана”, на който производители ще предлагат мед, билки, подправки, плодове, зеленчуци и други.