Правителството отпусна 16 млн. лева за напояване в земеделието

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

До края на ноември трябва да бъдат изплатени средствата на стопаните

16 млн. лв. ще бъдат осигурени като антиинфлационна мярка в подкрепа за земеделските стопани за компенсиране на разходи за вода за напояване след приемане на Постановление на Министерски съвет. Постановлението се приема в изпълнение на Решение № 294 на Министерския съвет от 2023 г. за одобряване на финансиране на Държавен фонд „Земеделие“ за 2023 г.

С Постановлението ще бъдат осигурени средства в размер на 16 млн. лв. като антиинфлационна мярка под формата на държавна подкрепа за земеделските стопани за компенсиране на част от разходите за вода за напояване.

До края на ноември пък трябва да бъдат изплатени средствата по схемата „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г., утвърдена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Приемът започна на 21 август 2023 г.

Държавната помощ компенсира до 80% от разходите, които стопаните са направили за напояване. За да получи подпомагането, земеделският стопанин следва да има сключен договор за напояване с доставчик на вода. Доставчикът на услугата „Доставяне на вода за напояване“ има задължение до 30 октомври 2023 г. да предостави информация на ДФ „Земеделие“ индивидуално за всеки земеделски стопанин, сключил договор с него и заплатил фактурата/фактурите за услугата „Доставяне на вода за напояване“, с посочен размер на извършеното плащане.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама