Божидар Петков: Работна група трябва справедливо да разпредели 16-те млн.лв. компенсации за скъпата вода за напояване

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути
Още в ранна пролет земеделци алармираха за скандално високи цени на водата за напояване, които държавното дружество “Напоителни системи” определи за тази година.
“Искаме водата да дойде при земята, да има създаден фонд “Мелиорации”, който да се грижи и да няма заплаха за нито един производител под каквато и да е форма, и всеки производител, желаещ да произвежда плодове и зеленчуци, да има неограничен достъп до вода”, заяви пред БНР Божидар Петков – председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

С до 385% скочиха цените на водата за напояване за 1 сезон

“385% е най-високото увеличение на най-високото 4 стъпало, където цената достигна 2,2 лв. за кубик, макар и в ограничени количества. Въпреки че след нашия протест беше обещано, че ще бъдат намерени средства в рамките на 16 млн. и тези средства ще осигурят безплатна вода за всички консуматори. Тези средства са нотифицирани в Брюксел, но все още не е намерен начинът да бъдат изплатени, така че да компенсират всички земеделски производители по един справедлив начин. В момента предложението е всички да бъдат компенсирани с 80%, което означава, че ножицата на големите цени остава отворена и несправедливото разпределение между земеделските производители също. Това означава, че един земеделски производител ще полива ягодите си на цена 8 ст., а в съседното село друг ще полива ягодите си на цена 1 лв., а в същото време и двамата оперират на един и същи пазар, което е изключително несправедливо”, обясни той.
малинопроизводители, прибиране, Agrozona.bgПо думите му разпределянето на 16-те милиона не зависи от “Напоителни системи”, а от Министерството на земеделието и ДФ “Земеделие”. Според него цените трябва да бъдат актуализирани, да се направи работна група за разпределянето на тези средства, както и да се направи национална стратегия.

До 2 години затвор и 15 хил.лв. за хора, които използват поливна вода без разрешителноот МОСВ

Друго притеснение на земеделците е свързано с това, че има закон, който предвижда наказание до 2 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хил. лв. за хора, които използват поливна вода без разрешително от МОСВ, отбеляза още той.
“В България доставката на вода не е само от “Напоителни системи”, тя покрива едва 1/3 от площите в страната. Другите поливни площи се осъществяват от самите земеделски производители. Получаването на разрешително от МОСВ понякога става много бавно и трудно, а и много скъпо. Там също виждаме редица недомислици, защото няма диференциация между минерална вода, вода за поливане и вода за питейни нужди, всичко е под общ знаменател. Имайки такъв закон, който ако го активира министърът на околната среда и водите, ние се опасяваме, че буквално за една нощ може голяма част от нашите членове да бъдат подведени под съдебна отговорност. Това силно ще застраши както нашата работа, така и цялата система”.

Още по темата:

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements