Правителството и земеделците подписаха меморандум

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

Документът влиза в сила още днес

Имаме подписано споразумение. След един фалстарт важното е, че финиширахме успешно, заяви на брифинг министър-председателят акад. Николай Денков.

“Искам ясно да кажа, че при едни конструктивно проведени преговори, каквито имахме вчера и днес няма победени, няма отстъпили – всички печелят. Това, около което се обединихме с хората, които участваха в срещата е, че именно по този начин можем да продължим напред, защото в момента потушихме напрежението, което вълнува хората днес, но има изключително много проблеми, които предстоят да се решат и продължаваме да ги решаваме заедно”, допълни още той.

“Меморандумът влиза в действие буквално от днес. Всичко, което включихме в него, освен че съответства на голяма част от очакванията и исканията на протестиращите, съответства и на 100% на приоритетите и основните задачи на нашето правителство. Всички средства, които бяха отпуснати са средства, които се полагат на земеделците. Това, което търсихме е как да ускорим процесите, така че да могат да ги получат по-рано и в пълен размер. С други думи няма никакво отстъпление, има само ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата, за да могат те да работят по-спокойно”, заяви още министър-председателят.

Специална платформа ще контролира и ригламентира износът от Украйна

“По отношение на конкретните действия с Украйна всичко, което сме подписали съответства на споразумението между Украйна и Европейската комисия. Там има режим, по който се създава първо една платформа и в тази платформа чрез лицензи се контролира и се регламентира износът от Украйна към държавите членки и специално към 5-те страни, които досега бяха в този  специален режим. Всичко, което направихме днес е една малка крачка, но в правилната посока, съответстваща на целите и приоритетите на правителство”, коментира още Денков.

“Използвам случая също в този момент, когато приключи протеста, когато е подписан меморандум,а да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, аграрния сектор, животновъдите за това, че без да искам ги обидих, използвайки думата терористи. Тя не беше насочена към тях, тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана, на която щяхме да започнем да обсъждаме всички тези точки, в същия дух, в който го свършихме днес”, заяви министър-председателят.

“Искам да благодаря на всички участвали в тези преговори вчера и днес за изключително конструктивния диалог и за много градивните предложения, които допълнително направиха представителите на земеделските производители. Искрено се надявам,  че от тук нататък ние ще продължим да работим заедно, за да създаваме наистина тази среда, която ще доведе до по-добри възможности и до това да има повече български продукти, защото в края на краища всички ние работим за най-важните хора в нашата страна, а именно потребителите, българските граждани”, заяви от своя страна министърът на земеделието Кирил Вътев.

Дългосрочни решения

“Тези два дни бяха изключително интензивни, изключително натоварващи за всички,  но в крайна сметка има постигнат резултат. Ясно е, че няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, но важно е да се стигне до консенсус, който да удовлетворява всички. Надявам се всички тези мерки, които днес предприехме по всички браншове наистина да дадат своя резултат в дългосрочен план”, коментира Илия Проданов.

“Имаме една нова точка, около която днес се обединихме, а това е, че държавата, в лицето на Министерство на земеделието и храните, започват да изготвя комплекс от мерки, един вид политики, които да бъдат в дългосрочен аспект и аз се надявам, че прилагането на такива ще доведе наистина до малко по-добро бъдеще за нашите земеделски производители”, заяви Симеон Караколев, председател на НОКА

“Мога да заявя смело от името на Инициативния комитет на протеста, че днес се подписва много важен, фундаментален документ между земеделската общност и правителството на Република България. Прибираме се по родните си места и започваме да се занимаваме с това, което най-добре можем да правим, а именно да се занимаваме със земеделие”, коментира от своя страна Цветан Филев.

“Не трябва да търсим сензация. Днес няма победени и победители. Днес е намерен някакъв рационален баланс, който да даде глътка спокойствие на бранша и да се надяваме да преплуваме до следващата година”, коментира Димитър Зоров, съпредседател е на Националния съюз на говедовъдите.

“В заключение искам да изкажа благодарност на всички протестиращи, които ни подпомогнаха, които ни осигуриха гръб да направим тази среща и както казаха колегите – днешната малка крачка, която направихме ще бъде огромен скок за българското земеделие и това което направихме днес ще бъде ново начало за утре”, заключи Божидар Петков, председател на БАМ-я.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements