Всяка пролет ножицата трябва да щрака по короната на прасковата. Оставено без резитба, това дърво развива голяма обемна корона, подобна на сфера, по чиято повърхност се развиват листата и плодовете, а вътрешността се изпълва със загинали клонки. Плодовете стават много на брой, но дребни и с изключително лошо качество. За да се получи по-голямо количество качествени праскови е необходимо всяка година да се прави и зимна, и лятна резитба.
За съжаление много любители не посягат към ножицата от страх да не “съсипят” дръвчето, поради което много скоро го губят завинаги. Когато са оформили короната и познават видовете пъпки, мнозина ще се справят с резитбата на прасковата.
Необходимо е да се премахнат всички счупени, засъхващи и болни клони, както и здравите, които растат навътре в короната или я сгъстяват. Майските букетчета и цветните клонки не се режат. За 1-2 години те сами изсъхват.
Смесените клончета(в основата си те имат 2-3 растежни пъпки, а нагоре се разполагат плодни и растежни) се режат на 6-12 пъпки, според силата им.
От разклоненията, получени от растежните пъпки па смесените клончета през предния вегетационен период се запазват 1-2 най-ниско разположени клончета, а другите се премахват. Запазените се режат като смесените. Ако разклоненията са отдалечени от скелетния клон, реже се най-ниско разположеното смесено клонче, а майските букетчета и цветните клонки се запазват.