Новозеландското агнешко месо, което се внася у нас и се продава в търговските вериги, се пръска със специални дезодоранти, за да придобие свеж вид и да изглежда като охладеното. Това разказа председателят на Националната асоциация за развъждане на български млечни овце Симеон Караколев пред БНР.
Вносът на агнешко от Нова Зеландия е законен в целия Европейски съюз, но начинът на предлагане в търговската мрежа у нас подвежда потребителите: “Най-големият проблем в момента е нахлуването на това дълбоко замразено новозеландско и спекулата, като се продава като охладено. Новозеландското влиза 2.50 евро кило месо. Представете си там каква печалба реализират търговците. Той на толкова купува и под тази цена купува живото в България.”
Като подчерта, че контролът в търговската мрежа трябва да бъде засилен, Симеон Караколев призова гражданите за Великден и Гергьовден да купуват българско агнешко, а не подобреното с препарати новозеландско месо.