Национален двудневен научно –практически курс Сензорен анализ и дегустация на храни и напитки организира Съюза по хранителна промишленост на 8 и 9 юни. Целта на курса по органолептичен анализ е да запознае участниците от фирмите с методологията на органолептичния анализ, с неговото място и роля при оценка качеството на различни хранителни продукти. Kурсистите ще получат знания относно основните тестове за определяне на сензорната чувствителност на оценителите за външен вид, мирис, конситенция и вкус,с организацията на задължителните дегустационни процеси, със стандартни методи за оценка , обработка и интерпретация на резултатите от анализа, съобщават от Съюза.Чрез получените знания , те ще могат компетентно и обективно да правят органолептична оценка в процеса на производство и реализация, както и да прилагат най–подходящи стандартни тестове за проучване на потребителското мнение за съществуващи и нови продукти на пазара.Провеждат се и практически упражнения по органолептичен анализ на храни и напитки от различни браншове на хранително–вкусовата промишленост, обединени по направления.
Практическите упражнения се провеждат в най–новата и модерна лаборатория по сензорен анализ в София. След завършване на курса на участниците се издава сертификат за успешно завършен курс, гарантират от Съюза по хранителна промишленост.