Прахосването на храни в света струва 2.6 трилиона щатски долара

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Една трета от произвежданите храни в света не се консумират и това създава разходи за 2.6 трилиона щатски долара или 2.4 млрд. евро. Това представлява дял от 4% от глобалния вътрешен продукт, сочи изследване на изследователския институт в швейцарския град Фрик (FiBL) в сътрудничество с Организацията на ООН по прехрана и земеделие, и Лондонския икономически институт (London School of Economics).

Преценката включва не само директните загуби от изхвърлянето на храна в света (оценени на около 1 млрд. щ.д.), но и разходите свързани със справяне с последиците за околната среда  (700 млрд. щ.д.) и за социалното развитие на народите в света (900 млрд. щ.д.).

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА