Праговете за осигуровки скачат в 41 бранша със средно 4.2%

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Служебният министър Йордан Христосков ще наложи административно увеличение на праговете в секторите, където бизнесът и синдикатите не успеят да се договорят

Представители на работодатели и синдикати договориха нови минимални осигурителни доходи за 2015 г., се разбира от прессъобщение на Министерството на труда и социалната политика.  Средният ръст в 41 бранша и 85 икономически дейности е 4.2%, но това са само половината от икономическите дейности за догодина. Те засягат 1 млн. работници при над 2 млн. наети по данни на Националния статистически институт.

В дейността производство и преработка на месо увеличението на минималния осигурителен доход за 2015 г. ще бъде със 7.6%, в мелничарската промишленост и производството на нишесте скокът е с 3%, при производството на хлебни и тестени изделия увеличението е незначително с 0.3%, при производството на захар е 2.1%, при производството на готови храни за животни е 2%.

Споразумения за минимални осигурителни доходи по икономически дейности трябва да бъдат подписани във всички браншове до края на седмицата (19 септември 2014 г.), за да залегнат в разчетите за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. В икономическите дейности, където липсват такива споразумения социалният министър ще наложи административни увеличения. С колко, ще стане ясно следващата седмица, според пресслужбата на икономическото министерство.

Бизнесът обаче е против тази намеса и настоява осигурителните прагове в отраслите, където не се постигнат договорености, да останат замразени. Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) предлага праговете да се договарят по отрасли и по региони, според големината на фирмата: там, където голяма част от възнагражденията са по-ниски от средната заплата за страната, ръстът на осигурителните доходи да е по-нисък от по-богатите райони. Според АИКБ увеличенията при по-малките фирми трябва да бъдат по-ниски от тези в големите компании.

“Това е абсолютна дискриминация към работещите, които полагат еднакъв труд в различните предприятия и региони”, коментираха от КНСБ, предава standartnews.com. Синдикатите настояват служебният социален министър да разпростре договорения среден ръст на минималните осигурителни доходи върху всички браншове без споразумения.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements