Потвърдено огнище на “луда крава” в нидерландска ферма

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Населението в Нидерландия беше предупредено вчера за появата на случай на Спонгиформна енцефалопатия по говедата, популярно наричана “болест на луда крава”.

Холандските власти издадоха информация за наличието на патогена в труп на говедо, намиращ се във ферма в страната. От Министерството на земеделието съобщиха, че са взети мерки за изолиране на вируса и предотвратяване на разпространението му в други земеделски стопанства, както и за защита на гражданите, тъй като е опасен и за хората.

„Заразеното животно не е навлязло в хранителната верига и не представлява никакъв риск за безопасността на храните“, каза холандският министър на земеделието Пиет Адема.

Министерството на земеделието в Нидерландия не споменава данни за местоположението на засегнатата ферма, която е изолирана от властите. С цел запазване на безопасността в стопанството са наложени карантинни мерки и се проверяват всички животни. Тор, месо или животни не могат да бъдат изнасяни от фермата. Кокошките и животните, отглеждани със заразени говеда или хранени с една и съща храна, ще бъдат проследени, изследвани за СЕГ и унищожени, каза министърът на земеделието.
Все още не е установено със сигурност от какъв вариант на СЕГ е било заразено животното. Има разлика между класическия и нетипичния вариант. Класическата форма се предава при хранене с недобре приготвено месокостно брашно от умрели и заразени животни. Атипичната форма се среща спорадично при по-възрастни крави.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА