Потребителската кошница по-скъпа със 7 лева

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Прогнозират ново поскъпване на храната с поне 7%

Със 7 лв е поскъпнала потребителската кошница спрямо миналата година, съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. В нея са включени 27 основни хранителни продукта, както и плодове и зеленчуци за едно семейство. Владимир Иванов обясни, че се очаква основните хранителни продукти да поскъпнат с нови 7% до края на годината пред БНР. Въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче, няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление.

След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива.

Задържат се цените на захар, брашно, варива и месо, каза Иванов.

„Само при олиото от основните хранителни продукти имаме някакво рязко изменение – 36% спрямо нивата от миналата година. Но бих искал да кажа, че това е доста по-ниско от нивата, които бяха през юли. Там се стигна до 53% разлика спрямо миналата година“. Владимир Иванов обясни, че реколтата от слънчоглед е много добра и се очаква низходяща тенденция, но тя не се случва вследствие на създадената ценова паника.

„При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7%“, допълни той.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements