Потребителска кошница: Колко ще струва лукът тази година?

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Индия налага 40% експортна такса върху зеленчука

Лукът може да поскъпне сериозно на световните пазари, след като Индия обяви, че налага 40 процента експортна такса върху зеленчука заради повишаването на цената ну на вътрешнитя пазар, предаде Си Ен Би Си.

Новият данък беше обявен в събота с цел осигуряване на наличност на вътрешния пазар и охлаждане на инфлацията. Той влиза в сила незабавно и засега ще бъде в сила до 31 декември, според Министерството на финансите.

Цените на дребно на лука в Индия са се повишили с около 20 на сто на годишна база, достигайки средно около 30,72 индийски рупии (37 цента) за килограм на 19 август, в сравнение с 20,44 рупии през същия период на миналата година, според данни на индийския департамент по въпросите на потребителите.

“Големите валежи през юли в ключови производствени региони на щатите Махаращра и Карнатака навредиха на реколтата от лук”, каза Пушан Шарма, директор изследвания в “КРИСИЛ маркет интелидженс енд аналитикс” (CRISIL Market Intelligence and Analytics). Според индийската метеорологична служба няколко региона в Индия са били тежко засегнати от валежи през юли.

Междувременно данните за инфлацията в Индия за юли достигнаха 15-месечен връх от 7,44 на сто в сравнение с година по-рано, което до голяма степен се дължи на скока на храните. През април цените на лука са спаднали с 32,2 на сто на годишна база поради свръхпредлагането в резултат на ранното узряване на реколтата, според доклад на “Минтек” (Mintec), публикуван през април.

Но южноазиатската нация продължава да се бори с високите цени на зеленчуците, плодовете и зърнените храни. Преди това цените на доматите в Индия скочиха с повече от 300 процента поради лошото време. През юли правителството на Индия също забрани износа на бял ориз без басмати в опит да осигури достатъчни вътрешни доставки.

“Правителството би искало да овладее цените и да осигури достатъчна наличност на вътрешния пазар. Късното начало на мусоните също повлия на текущата реколта от лук”, коментира Самаренду Моханти, азиатски регионален директор на селскостопанската фирма “Интернешънъл патейто  център” (International Potato Center).

Той допълни, че Бангладеш, Малайзия, Шри Ланка и части от Близкия изток внасят лук от Инди и новата такса ще повиши цените за тези страни.

Индия е най-големият износител на лук в света и допринася за над 12 на сто от световната търговия с този зеленчук, показват данните на КРИСИЛ.

Според Шарма обаче покачването на цените ще бъде краткотрайно – до октомври, когато се очаква повече лук да излезе на пазара.

Лукът е основна храна в Индия и се използва в много традиционни южноазиатски ястия. Наред с доматите и картофите, трите зеленчука са основна част от потребителската кошница на страната. През 2019 г. Индия забрани износа на лук след намалена реколта поради прекомерни валежи.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама