Посрещаме Никулден изцяло с български шаран и пъстърва

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Посрещаме Никулден изцяло с български шаран и пъстърва. Всичката възможна риба вече е доставена до магазинната мрежа, съобщи пред „Агрозона“ Йордан Господинов, председател на асоциация „БГ ФИШ“. Прясната морска риба обаче няма да е много, тъй като времето в последните  дни е лошо. Всички опити на малките риболовни съдове да влязат в морето са неуспешни поради голямото вълнение, каза Господинов. „Може да успокоим обаче, че по търговските вериги ще има достатъчно замразена морска риба“.

Йордан Господинов Yordan Gospodinov

 От традиционната риба, която предлагаме на пазара – шаран и пъстърва, има достатъчно количества. Цените от производител нямат промяна специално за празника, всичко зависи от практиката на търговеца. Шаранът се търгува за около 5-6 лв., а през днешния ден се очаква рязък спад в цената. Продукцията е прясна, с добри вкусови качества и е изцяло българска, няма внос на тези два вида, а напротив, ние изнасяме, уверява председателят на „БГ ФИШ“ .

Когато избирате рибата внимавайте да не Ви излъжат с престояла продукция.  Ако видите, че очите й са хлътнали, мътни, сиви или хрилете са тъмночервени, или коремът е издут, костите са изскочили, или изтича твърде много слуз, това е престояла риба. Прясната риба трябва до 24-48 часа да се реализира. Качествена е и прясно замразената риба. В опаковката обаче не трябва да има кръв и  мътна течност, съветва Йордан Господинов.

riba_fish

 А за качеството на рибата се грижат и от Агенцията по храните, извършвайки засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна. При проверките инспекторите следят за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство в областта на храните, наличие на системи за управление безопасността на храните или процедури основани на тях и други.

 „Отбелязваме една успешна година за рибарския сектор, макар че морската риба последният месец намаля поради топлата вода. Цялата година обаче бе благоприятна откъм климат.  Секторът продължава да се развива, заети са все повече хора. Може да се радваме също на това, че ЕК увеличи квотата за улов на калкан. Миналата година успяхме да усвоим голяма част от европейските средства и надградихме сектора, добавихме стойност и излязохме на още европейски и световни пазари. Все повече продаваме навън, внасяме свежа валута“, каза Йордан Господинов.

fishing

Остават и много проблеми, които трябва да се изчистят. В последните 2-3 години новата рибарска програма и новото предислоциране на управлението й се оказва неудачно или поне резултатите са такива, според него. „Опитваме се да задържим работниците, защото при нас това е въпрос на живот и смърт. Много трудно ги обучаваме и като риболовци, и като преработватели. Ако останем 1-2 месеца без суровина или се наложат несъобразени забрани, каквито могат да се появят покрай Натура 2000, това може да доведе до отказ на работниците. Затова е необходимо да има политика, която да ни позволи да ги задържим“.

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА