Поскъпването на природния газ ще засегне производителите на хляб и оранжерийна продукция. Хлябът ще поскъпне с около 6-7%, ако цената на природния газ скочи с 30% от първи април, каза председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев за “Хоризонт”. Над 60% от хлебопроизводителите в страната са зависими от цената на синьото гориво. Те все още не са готови с реакция и точни разчети.
90% от българските оранжерии използват газ за отопление и скокът от 30% в цената на газа ще се отрази пагубно на сектора, заяви председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Йордан Кръстанов. Според него производителите или ще вдигнат цените на плодовете и зеленчуците, или ще фалират: „Ние не можем сами да компенсираме този разход, защото нашите цени се определят от пазара. Като имате предвид, че около 40% от себестойността на нашата продукция е отопление, сигурно ще има и фалити. 30% е огромно увеличение. Аз не си спомням изобщо такова нещо да се е случвало. Разбира се, че е убийствено!“