Порожанов и Грудев пломбират камиони заради контрабанда от ЕС

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

При вноса на вътрешнообщностни доставки има сериозни практики фирми “еднодневки”, които доставят земеделска продукция, да изчезват след 2-3 седмици и “дирята на фиска много умело се прикрива”, това каза днес на съвместна пресконференция със земеделския министър финансовият министър Румен Порожанов. При осъществяване на вътрешнообщностни доставки контролът на доставките и плащането на ДДС имат съществен принос към приходната част на бюджета, отбеляза той. Неплащането на данък създава неблагоприятна среда за българските производители и търговци на селскостопанска продукция. Други ключов проблем към момента, който допълнително е повишил натиска върху родния бизнес, е ембаргото от Русия. В резултат на него има засилени доставки на плодове и зеленчуци, включително и на животинска продукция.

Министър Порожанов и земеделският министър Грудев заявиха воля за затягане и разширяване на фискалния контрол при внос на стоки от земеделския сектор – преработена и непреработена продукция. За това важна роля ще играе и подобряване на комуникацията между Българската агенция по безопасност на храните, Национална агенция по приходите и агенция “Митници”.

Министърът на земеделието посочи, че всяка година българските производители страдат от потенциален нелегален внос на плодове, зеленчуци и друга земеделска продукция, в това число мляко и млечни продукти, месо и месни продукти. Тази година ситуацията с руското ембарго е повишила напрежението по отношение на вътрешнообщностен внос на плодове и зеленчуци на този етап. “Наблюдаваме внимателно тенденцията и с млякото и млечните продукти”, отбеляза Васил Грудев и допълни, че в рамките на отворения пазар на ЕС няма как да се предприемат мерки за ограничаване на този внос, но в инструментариума на управляващите е контролът върху потенциалният нелегален внос да бъде засилен. Българските производители през тази, неблагоприятна от климатична гледна точка, пострадаха както от ограничения добив, така и от руското ембарго, каза Грудев.

Косвените щети от ембаргото в момента се наблюдават у нас, но нито сега, нито след месец-два те ще могат да бъдат изчислени, каза министърът. Той уточни, че преките щети към момента се изчисляват на между 5 и 10 млн. лв и са в резултат на договори, които заради наложените ограничения няма как да бъдат изпълнени. Министърът отново припомни, че другата седмица ще обсъди с комисар Дачиан Чолош възможностите за компенсиране на производителите у нас.

Мерките, които ще се вземат за ограничаване на нелегалния внос, ще са повишаване на физическия контрол в пограничните пунктове, повишаване риска на стоки – в момента плодове и зеленчуци, и увеличаване на превозните средства, които ще бъдат пломбирани и проверявани при влизане в страната и при разтоварване на продукцията. Увеличава се извадката за проверка, увеличава се и контролът върху самите пазари и тържища, посочи Грудев. “Имаме не един и два примера, в които пазарите и тържищата не функционират спрямо изискванията на закона”, констатира той.

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама