Билките превземат фермерския пазар пред аграрното министерство

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Фермерските пазари в сряда пред министерство на земеделието, храните и горите станаха традиция, но в скорошните му издания нямаше посвещение на билките. Днес и на 28 ноември, както и още няколко издания на фестивала ще бъдат посветени на полезните растения и ефектът от тях.

Вече 10 години Блага Генова, която е технолог в българска фирма за производство на чай, търси приложение на билките в кулинарията и не само за чай. Билките имат силен характер, който може да промени всяко ястие.“, според Блага Генова. Посетителите на щанда и са привлечени от различни видове бонбони: млечен шоколад с чай от ройбос, портокал и канела; зелен чай сенча с бял шоколад; тъмен шоколад с биомента на прах; бял шоколад с цвят от роза. Солените вкусотии, които са представени са царевични питки със сирене и мащерка, пикантни билкови крекери с риган, розмарин и босилек.

Дори и да нямате възможност да посетите щанда на Блага на фермерския пазар пред земеделското министерство, може да опитате да приготвите някои от нейните вкусотии. За „Агрозона“ Блага сподели рецептата за приготвяне на пикантни билкови крекери с риган, розмарин и босилек.

Необходими продукти:

Пшенично брашно – 350 гр;

Кашкавал – 250 г р;

Краве масло – 100 гр;

По 1 чаена лъжичка от сухи или пресни риган, розмарин и босилек;

Сол – ½ чаена лъжичка;

Черен пипер – ½ чаена лъжичка.

Начин на приготвяне:

  1. Маслото се разтопява, кашкавалът се настъргва. Всички продукти без билките се омесват. Ако се използват сухи билки, тестото се разделя на 3 еднакви топки и към всяка топка се слага от един вид билка и се омесват.
  2. Тестото или всяка една от трите отделни топки се поставя върху оризова хартия и се разточват на кора с дебелина 1 см. Когато използваме пресни билки, листенца от тях се подреждат върху тестото на разстояние едно от друго. Слагаме втори лист оризова хартия и отново разточваме.
  3. Отстраняваме втория лист хартия и с формички изрязваме бисквитките около листенцата с билки. Когато сме използвали сухи билки, разрязваме отново с формички разточеното тесто.
  4. Крекерите се подреждат върху хартия за печене в тава и се изпичат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 – 15 минути.
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА