Нова наредба определя колко плод ще има в конфитюрите и мармаладите
Поне 450 грама плодов пулп трябва да бъдат вложени в производството на 1 000 г готов продукт, за да бъде определен като екстра качество. Нужни са 350 g за конфитюри екстра качество от френско грозде, калина, зърнастец, касис, шипки и дюли, 250 g за конфитюри екстра качество от джинджифил, 230 g за конфитюри екстра качество от плодове на кашу или 80 g за конфитюри екстра качество от плод от пасифлора. Това предвижда Наредбата за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, която беше публикувана вчера за обществено обсъждане. При производството на конфитюр екстра качество не се допуска плодовете ябълка, круша, слива с неотделяща се костилка, пъпеш, диня, грозде, тиква, краставица и домат да се използват в смес с други плодове, уточняват още авторите на документа.
С наредбата се определят изискванията към наименованията, състава, характеристиките, етикетирането и производството на плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, предназначени за консумация от човека. Тя не се прилага за продуктите, предназначени за влагане при производството на фини печива, сладкарски изделия, бисквити и други.
В наредбата са определени също така изискванията за етикетирането на плодовите конфитюри, желета и мармалади.