Помощта за напояване: Срокове и дати, които не трябва да пропускате

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Стопаните трябва да имат валиден договор с доставчик за вода, вижте кога ще има редукция на сумите по помощта

До 2 октомври т.г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г., утвърдена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Приемът бе отворен на 21 август т.г. Заявленията за подпомагане по образец, генерирани от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК),  ще се приемат в областните дирекции (ОД) на ДФ ”Земеделие” (ДФЗ), отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП). Документи се подават по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

Бюджетът по схемата е 16 млн. лв. Държавната помощ ще компенсира до 80% от разходите, които стопаните са направили за напояване. Стопаните трябва да имат предвид обаче, че ако сумата на общия изчислен размер на държавната помощ надхвърля размера на утвърдения бюджет, ще се определи коефициент на редукция, с който ще се преизчислява размера на помощта на всеки заявител, е записано в указанията за кандидатстване.

За да получи подпомагането, земеделският стопанин следва да има сключен договор за напояване с доставчик на вода, като този договор трябва да е сключен до края на септември т.г. Доставчикът на услугата „Доставяне на вода за напояване“ има задължение до 30 октомври 2023 г. да предостави информация на ДФ „Земеделие“ индивидуално за всеки земеделски стопанин, сключил договор с него и заплатил фактурата/фактурите за услугата „Доставяне на вода за напояване“, с посочен размер на извършеното плащане.

До 30 ноември 2023 г. ДФЗ ще изплати средствата по целевата помощ на допустимите кандидати. Субсидиите ще бъдат преведени след извършване на всички административни проверки, включително и на индивидуални данни за плащанията за напояване от всеки земеделски стопанин, предоставени от доставчика на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в първичното производство на селскостопански продукти. За целта помощта се натрупва в рамките на максималния интензитет с други временни мерки за държавна помощ: „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2022 г. и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2023 г.

Снежина Динева: Търсим варианти за намаляване на цената на водата за напояване от следващия сезон

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements