Полски фермери блокират на 2 февруари граничните пунктове с Украйна

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Група полски фермери ще протестират срещу безконтролното навлизане на зърнени култури от Украйна на 2 февруари. Те обявяват блокада на граничните пунктове, през които зърното от Украйна влиза в Полша. Движението ще бъде спряно на няколко прелеза, както и на терминала Złote Ziarno.

Очаква се протестът да започне около 10.30 часа. Трактори ще излязат на улицата, за да блокират пътищата за достъп до граничните пунктове. Движението на тировете ще бъде напълно блокирано. Други шофьори също трябва да очакват затруднения.

“Очакваме конкретни, смислени разговори, а не разпенване. Искаме да дадем сметка за това, което се е вляло в страната ни. Към днешна дата министър-председателят Ковалчик използва остарели данни и ни информира какво е получено в Полша до септември. Пропуска напълно октомври, ноември и декември, когато е имало най-голям приток на зърно. Никой всъщност не знае пред колко голям проблем сме изправени. Искаме да разберем какво стана с техническото зърно, с техническото масло. Ние сме ужасени, че с голяма вероятност вече използваме технически масла в домовете си, че децата ни ядат кифлички с огромно количество микотоксини. Хранят ни с празни приказки, а междувременно под прозорците ни се изгражда инфраструктура, която ще ни позволи да увеличим вноса от Украйна. В момента на източната стена се изграждат две зърнохранилища с капацитет 150 000 тон всяко,  казва Виеслав Грин, вицепрезидент на Земеделското дружество Zamość.

Какво очакват фермерите?

  • Точна статистика за количествата зърно, които са влезли досега в Полша.
  • Въвеждане на депозит за зърно, влизащо в пристанищата или границите на съседни държави по коридора на солидарността. Ако няма такива законови възможности, сдружението предлага да се организират конвои, които да се движат от точка А до точка Б. За да не се “губят” тези автомобили по пътя.
  • Въвеждане на 50% мито върху зърното, което досега се наричаше техническо или се внасяше по същия начин. Както отбелязват фермерите, въпреки че самата концепция за техническо зърно е престанала да съществува, другото зърно навлиза в страните по същия начин.
  • Изискването за информиране на специално създаден сайт на Министерството на земеделието кой е краен получател и преработвател на зърно. Къде се разпространява в страната, колко зърно всъщност отива в чужбина. Според протестиращите големите фирми не купуват директно от границата – има малки фирми по пътя, които “мият” това зърно. В големите компании вече има “полски” стоки, закупени от полски фирми, поради което ясното посочване на маршрута, по който се движат тези превози, според тях е от решаващо значение.
  • Стартиране на интервенционно изкупуване на зърнени култури, царевица и рапица от фермерите на пазарни цени 29.
  • Спиране за следващия период на Зелената сделка с всички произтичащи от нея последици, за да се изравнят шансовете и конкурентоспособността на полското земеделие в сблъсък с украинското земеделие.

Това не е проблем само на фермерите, а на цялото разумно общество. И този проблем най-накрая трябва да бъде решен. Ние не казваме, че украинското зърно е лошо. Но нека да го проверим. Контрол на границата практически няма. Нека стандартите и изискванията са еднакви за всички, допълват организаторите на протеста.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА