Полша разрешава продажбата на свинско от районите с АЧС

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Полша може да позволи продажбата на свинско месо от районите, засегнати от АЧС. Още през юли правителството на страната прие законопроект, с който се дава възможност да се увеличи употребата на свинско месо от зоните на АЧС и по този начин да се деблокира закупуването в карантинни зони. Промените ще засегнат над 5 хиляди ферми.

 На този етап на пазара може да се пласират само месни продукти – като консервирано свинско, които са били държани в стопанства в карантинни зони в продължение на най-малко два месеца преди клането. Ако новият закон влезе в сила, тогава строгите правила ще бъдат облекчени. Месните комбинати могат също така ще могат лесно да продават месо, т.е. котлети или ребра от здрави свине, пише greenfront.

“Животните, идващи от забранени зони са здрави, така че производството на месни продукти не представлява заплаха за здравето и живота на хората”, подчертават служителите от полското министерство на земеделието и селските райони. Само прасета, които са получили отрицателни резултати при изследванията за АЧС, могат да бъдат изпратени за клане.

Очаква се с промените да се подобри финансовото положение на фермерите, което в момента е сериозно разтърсено. Според оценките на земеделското министерство новите правила ще улеснят продажбата на добитък на около 5,5 хил. ферми.

Собствениците на ферми, разположени в зоните с АЧС, също искат премахване на  забраната за клане в стопанствата. Подобно решение би помогнало особено на малки стопанства, които отглеждат само няколко животни, категорични са стопаните.

От своя страна Националният съюз на производителите на свине подкрепя разрешението за клане, но отбелязва, че то трябва да се извършва в кланици под наблюдението на ветеринарната инспекция.

Ако бъдат одобрени, новите правила могат да започнат да действат още в края на септември 2018 г.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА