Полша обещава специални транзитни коридори за украинско зърно

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Президентът Анджей Дуда представи няколко мерки в подкрепа на полските фермери

Правителството на Република Полша създаде транзитни коридори за износ на украинско зърно за страни, които се нуждаят от него. Това заяви полският президент Анджей Дуда по телевизията, пише ПАП.

Според него са подготвени специални транзитни коридори, по които украинското зърно може да бъде транспортирано през Полша и след това да бъде изпратено „там, където наистина е необходимо“.

Президентът на Полша подчерта, че сега се осъществява транзитен износ.

Отбелязва се, че за полските власти е трудно да приемат решението на Европейската комисия да не удължава ембаргото. Дуда добави, че това решение значително вреди на линията на страните от ЕС, която минава по украинската граница. „Решението на правителството да запази ембаргото върху украинското зърно е правилно, но транзитът трябва да се увеличи“, коментира още президентът на Полша.

Анджей Дуда оповести и още мерки, които ще бъдат предприети по отношение на полските фермери, като например допълнителни социални плащания, както и освобождаване от пазарни такси в петък и събота за стопаните, които идват да си продават селскостопанската продукция директно в градовете. Асоциацията на жените фермери пък ще получава по-голяма субсидия от държавата.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements