Полша, Германия и Сърбия с най-много огнища на АЧС в края на януари

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В съседна Турция епизоотичната обстановка е доста динамична, има бяс, шап и шарка при овце и кози

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) с най-много огнища на заболяването африканска чума по свинете (АЧС) през последните дни на януари са Полша, където са регистирани 136 случая на заразата при диви прасета, Германия с 48 огнища при глигани и Сърбия, която е докладвала 34 огнища при диви свине. Освен тези три страни при глигани са регистрирани случаи и в Естония, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Румъния и Словакия, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

За разглеждания период от време България е докладвала 1 огнище на високо патогенна инфлуенца при птици в област Етрополе. Гърция е докладвала 1 огнище на африканска чума при диви свине. Румъния е докладвала: 1 огнище на африканска чума при домашни свине, 12 огнища на африканска чума при диви свине, 1 огнище на инфекциозна анемия при коне и 2 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици. Сърбия е докладвала: 1 огнище на африканска чума при домашни свине, 34 огнища на африканска чума при диви свине и 1 огнище на високо патогенна инфлуенца при диви птици.

В съседна Турция епизоотичната обстановка е доста динамична. Там са регистрирани 7 огнища на антракс, 3 огнища на шап (нетипизиран), 3 огнища на шап (Серотип О), 32 огнища на бяс и 15 огнища на шарка при овце и кози.

От държавите в Западна Европа по-динамична е епизоотичната обстановка в Германия, където освен 48 огнища на африканска чума при дивите свине са докладвани и 6 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици, държани в плен, 9 огнища на високо патогенна инфлуенца при диви птици от различен щам.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА