Компанията обяви, че „поради извънредното и безпрецедентно увеличение на цената на природния газ“ ръководството е решило временно да затвори част от завода и да намали производството.  Компанията продължава производството на катализатори, полиамидни обвивки, хуминови киселини, термопластично нишесте и концентрирана азотна киселина.

По време на обявеното спиране на производствените инсталации ще се извършват инвестиционни и реновационни процеси, включително планираното по-рано основно обновяване на инсталацията за полиамид, съобщават от Grupa Azoty.

Текущата ситуация на пазара на природен газ, определяща рентабилността на производството, е уникална, напълно независима от компанията и не е била предвидима.

В началото на август, поради високите цени на газа, Zakłady Azotowe Puławy напълно спря производството на меламин до второ нареждане.

В понеделник цените на газа в холандския хъб TTF достигнаха 270-280 евро за MWh, около 15 процента ръст за един ден. През изминалата седмица газът на европейския пазар поскъпна с около 25 процента. В петък „Газпром“ обяви, че газопроводът „Северен поток 1“ ще бъде затворен от 31 август до 2 септември поради сервизни работи на последната работеща турбина в компресорната станция Portowa. След рестартиране трансмисията трябва да се върне на ниво от 33 милиона кубически метра. на ден или около една пета от максималния капацитет.