„Само около 40% от производителите на хляб отговарят на условията изисквани от Регламент № 1169/2011.“ Това каза председателят на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. След въвеждането на Регламент (ЕС) № 1169/2011 изискванията към всички хранителни продукти, включително и към хляба е на етикетите им да бъдат изписани наименованието, списъкът на съставките, както и тяхното процентно съдържание, веществата причиняващи алергии и непоносимост. При хлебните изделия, задължително се обозначава глутенът.
Един от големите проблеми в бранша са фирмите, които не са регистрирани и работят в така наречения „сив сектор“. И макар, че проблемът назрява, до момента все още няма закон, който да задължава всеки бизнес оператор в сферата на храните да се регистрира, коментира Кукушева. „Над 50% от хляба се търгува не пакетиран, без какъвто и да е етикет или с етикет залепен с брашно върху хляба. Освен това, на етикетите няма необходимите елементи – съдържание, не просто като съставки, а като процента съдържание, включително на водата, няма хранителни стойности в табличен вид и няма обозначени алергени. Глутенът е основна алерген, ако има и ядки или соя, те също трябва да бъдат отбелязани съгласно Регламента.“, добави председателят. До момента Българската агенция по храните (БАБХ) нямат създаден нито един наказателен акт към някой нарушител.