Половината от хляба на пазара отговаря на изискванията

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

„Само около 40% от производителите на хляб отговарят на условията изисквани от Регламент № 1169/2011.“ Това каза председателят на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. След въвеждането на Регламент (ЕС) № 1169/2011 изискванията към всички хранителни продукти, включително и  към хляба е на етикетите им да бъдат изписани наименованието, списъкът на съставките, както и тяхното процентно съдържание, веществата причиняващи алергии и непоносимост. При хлебните изделия, задължително се обозначава глутенът.

Един от големите проблеми в бранша са фирмите, които не са регистрирани и работят в така наречения „сив сектор“. И макар, че проблемът назрява, до момента все още няма закон, който да задължава всеки бизнес оператор в сферата на храните да се регистрира, коментира Кукушева. „Над 50% от хляба се търгува не пакетиран, без какъвто и да е етикет или с етикет залепен с брашно върху хляба. Освен това, на етикетите няма необходимите елементи – съдържание, не просто като съставки, а като процента съдържание, включително на водата, няма хранителни стойности в табличен вид и няма обозначени алергени. Глутенът е основна алерген, ако има и ядки или соя, те също трябва да бъдат отбелязани съгласно Регламента.“, добави председателят. До момента Българската агенция по храните (БАБХ) нямат създаден нито един наказателен акт към някой нарушител.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА