1/3 от цялата храна в домакинствата остава неизползвана, затова замразяването на продоволствия може да намали хранителните отпадъци и така да спести ресурси при производството на храни.
Не всеки обаче знае как да замрази продуктите, така че да удължи трайността им и да намали отпадъците. Важно е да се знае, че масло и маргарин може да се съхраняват във фризера до три месеца. За същото време при отрицателни температури може да се съхранява и хлябът. Сготвените храни също се запазват във фризера до три месеца, а месните продукти може да издържат от един до шест месеца, съветват от „Твоята храна“, проект, който се изпълнява в шест страни – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Зеленчуците и плодовете, предназначени за съхранение в замразено състояние, трябва да бъдат внимателно подбрани и обелени, тъй като един неузрял, повреден или неизмит плод може да развали цялата партида. Плодовете могат да се съхраняват в бутилки, когато са замразени.
Възможността за дългосрочно съхранение на замразени зеленчуци и горски плодове зависи от спазването на санитарни условия и хигиена по време на тяхното приготвяне, цялостно почистване на съдове и други прибори, които се използват едновременно. За замразяване трябва да изберете здрави, пресни, във всеки случай не изгнили или натъртени плодове. Те трябва да се берат при сухо време, след два слънчеви дни. Събраните под дъжда плодове се развалят бързо. Продуктите трябва да са запечатани и подготвени на порции.
За да замразите храната правилно, опаковайте всичко в точното количество. Максимално
тегло за една опаковка:
- плодове и зеленчуци – до 1 килограм;
- месо – до 3 килограма;
- готови ястия – до 1 килограм.