Покриват страната с дъбови гори

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Да се върнат дъбовите гори на територията на страната е целта на кампанията за възстановяване на „Великата гора на българите”, разказа дни преди да стартира Седмицата на гората Ирина Керемедчиева, пиар на проекта „Запазване и възстановяване на дъбовите хабитати по Черноморието” на семинар в Бургас. Няколко училища от Балчик, Перник и Несебър са се включили в доброволно залесяване миналата година, а тази година още ученици са заявили участие в зелената кампания. Доброволците могат да разчитат на съдействие на регионалните горски служби към Министерство на земеделието, които са ангажирани да осигурят фиданки и терени за залесяване. В понеделник се очаква министърът на земеделието проф. Станков да даде старт на кампанията като засади дъбова фиданка в Благоевград. Близо 10 т. жълъди са засяти по проекта „Запазване и възстановяване на дъбовите хабитати по Черноморието” от Държавно ловно стопанство (ДЛС) Балчик. Голяма част от жълъдите са засяти директно на терена на площ от 870 дка за подпомагане на естественото залесяване. Миналата година са произведени и 400 хил. фиданки в разсадник.  Целта е с тези дръвчета да бъдат попълнени евентуални загуби през втората и третата година от създаване на културите, каза инж. Ганчо Ников от ДЛС Балчик, бенефциент по проекта. Тази година, през пролетта, върху 80 дка ще бъдат произведени 50 хил. фиданки в ДЛС Несебър, уточни той. Според отчетния доклад са почистени 890 дка занемарени горски райони, от предвидените 1150 дка. Изградена е и 12 километровата защитна ограда, но се налага да бъде увеличена с още 1800 м.

Общият бюджет по проекта е 681 хил. евро, като 75 % от тях се финансират от еврофондове. Дейността по проекта е започнала в началото на 2011 г. и ще завърши през 2014 г.

Светлана Трфоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА