Подновиха “зърнената сделка” за още 120 дни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

ООН, Русия, Турция и Украйна са участници в сделката за създаване на коридор за износ на зърно от три пристанища на украинска територия

Всички участници в черноморската зърнена инициатива – Русия, Турция и Украйна – се съгласиха да удължат тази сделка, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в четвъртък, цитиран от Интерфакс. 

„Приветствам съгласието на всички страни за разширяване на Черноморската инициатива за зърно за насърчаване на безопасното корабоплаване при износа на зърно, храни и торове от Украйна“, каза Гутериш в изявление, публикувано на уебсайта на ООН.

Според генералния секретар зърнената инициатива е необходима за намаляване на цените на храните и торовете, както и за предотвратяване на световна хранителна криза. Гутериш добави, че тази черноморска сделка “продължава да демонстрира важността на внимателната дипломация в контекста на търсенето на многостранни решения”.

Той също така подчерта, че ООН “се ангажира да работи за премахване на пречките пред износа на храни и торове от Русия”.

По-рано в четвъртък Киев съобщи, че са се съгласили да удължат споразумението за 120 дни.

В Истанбул на 22 юли с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна бяха подписани два документа за създаване на коридор за износ на зърно от три пристанища на украинска територия – Черноморск, Одеса и Южни.

От 1 август, когато стартира работата в рамките на “зърнената инициатива”, до днес Украйна е изнесла повече от 11 милиона тона селскостопанска продукция в 38 страни.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements