Подборният лов на диво прасе ще става без длъжностно лице

Агрозона
Агрозона
1 Минути

Подборния отстрел на дива свиня да става без присъствието на длъжностно лице от съответното държавно горско или държавно ловно стопанство. Това е разписано в Проект  за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Документът е публикуван за обществено обсъждане с 30-дневен срок. Сред мотивите е посочено, че към момента служителите от тези стопанства са крайно недостатъчни за обезпечаване на изискването за присъствие по време на лова. Успешният отстрел на дива свиня чрез подборно ловуване се осъществява основно вечер, което допълнително затруднява осигуряването на длъжностно лице.

Промените се налагат във връзка с превенция на заболяването АЧС и необходимостта от редуциране броя на дивата свиня, тъй като подборният лов към момента е единствения начин, чрез който може да отстрелват дивите свине. Изискването за присъстиве на длъжностно лице ще остане по линия на организирания ловен туризъм. В ловностопанските райони, предоставени на ловните дружини, обаче изискването за присъствие на длъжностно лице при осъществяване на подборен лов отпада, независимо от начина на провеждането му.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements