Подарили са ви Коледна звезда: Какво следва?

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Как да запазите красивото растение и след празниците

Коледната звезда (Euphorbia pulcherrima) е най-честият подарък от цветното царство за Коледа и Нова година. Ако вече сте получили това ярко цвете, съветите за грижа ще ви бъдат полезни.

Може ли Коледната звезда да се отглежда като стайно растение? Да, ако се примирите с факта, че у дома никога няма да бъде толкова грандиозно и светло, колкото от професионална оранжерия, където се използва високотехнологично оборудване за контрол на осветлението, поливането и регулаторите на растежа. Коледните звезди са известни като „растения с къс ден“, което означава, че се нуждаят от дълги нощи и кратки дни, за да се развият нормално и в крайна сметка да цъфтят.

Важно условие за това е почвата да е с оптимално pH в диапазона от 5,8 до 6,2 да съдържа пясък, така че голямо количество кислород да може да достигне до корените на растението. Не пресаждайте цветето, когато го донесете в дома си.

 

Как да я изберете

Когато избирате Коледна звезда, добре е да знаете какви са признаците на здравото растение. В много супермаркети саксиите с цветя са изложени по-близо до вратите. Не вземайте обаче тези растения, които са изложени на стелажите до постоянно отварящите се автоматични врати. Всяко излагане на течения или температури под 12°C ще увреди топлолюбивото цвете. И въпреки че не се забелязва веднага, у дома Коледната звезда много бързо ще свали красивия си тоалет.коледна звезда, Agrozona.bg

Разгледайте внимателно прицветниците. Ако малките жълти пъпки между ярките прицветници – истинските цветове – изглеждат плътни, тогава качеството на растението е добро.

Ако е възможно, проверете почвата: не трябва да е много суха или мокра. В противен случай растението беше лошо обгрижвано.

 

Грижите

Правилното поливане е ключът към успеха. Не забравяйте, че Коледната звезда не обича много вода, с излишък на влага корените ще изгният и растението ще умре. Листата ще ви кажат, че сте прекалили с водата. Ако пожълтяват или падат, вероятно не поливате правилно.

Коледната звезда трябва да се напоява само когато почвата е забележимо суха. Това може да бъде всеки ден, в случай че поставите саксията в сухо помещение близо до радиатора, или на всеки три дни на други места. Как да проверите? Потопете пръста си в почвата, ако първата фаланга е суха, време е да вземете лейката. Можете също така да поливате тези растения отдолу, като ги накиснете във водата в леген. В този случай е достатъчна една процедура седмично. Коледната звезда предпочита престояла вода със стайна температура.

Можете да торите веднъж на всеки две седмици, започвайки месец след като цветето е в дома ви.

Идеалната температура за коледната звезда е между 15 и 22℃, липсата на течение и достатъчно светлина са важни за растежа на растението, а през зимните месеци ще се радва на прозорец с южно изложение.

За да запазите Коледната звезда до следващата година, подрежете през април, като отрежете храста до около 10 см височина и го дръжте при температура до 13 °C. Пресадете през май в нова саксия с плодородна почва. През лятото не допускайте прегряване – поставете на светло място, където температурата се поддържа в рамките на 15-18 ° C.

През ноември започнете форсирането за предстоящия цъфтеж. Ще са необходими 12 часа ярка дневна светлина, последвани от 12 часа пълна тъмнина, за да подготвите Коледната звезда за по-кратките зимни дни.

Когато не е възможно да запазите растението живо, отрежете стъблата под прицветниците и незабавно потопете отрязаните краища във вряща вода (60 °C) за няколко секунди, за да отстраните белия сок, и след това незабавно поставете в студена вода.

С достатъчно вода нарязаната коледна звезда може да остане свежа до две седмици.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА