Основни дейности в пчелина през април

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Вижте кои са основните неща, за които трябва да следи пчеларят през този месец

През април средните месечни температури се повишават бързо като за отделни райони на страната са между 8 и 14°С . Състоянието на времето през април е много важно за пролетното развитие на пчелните семейства преди главната паша. В този период разцъфтяват всички овощни видове – круша, слива, праскова, череша ябълка, орех и др.;горските видове – върби, тополи, ясен, бук; тревни растения – глухарче, лепка, гергьовче, горска съсънка и др. от които пчелите събират прашец и нектар.

За пчеларите месец април е един от най-интензивните в годината- полагат се грижи за нормалното развитие на пчелните семейства и където е необходимо се разширяват с много внимание да не се простуди пилото – предпоставка за поява на европейски гнилец при внезапно застудяване на времето.

Месец април е подходящ за набавяне на пчелни семейства, за прехвърлянето на разборни и за заселване на многокорпусни кошери. Пчелните семейства трябва да произхождат от здрав пчелин, в който няма заразни болести и не е под карантина. Пчелното кълбо се е разпуснало, яйцеснасянето и развитието на семейството върви усилено. Към края на месеца се извършва основна подмяна на старите презимували пчели с нови.

Появява се и първото търтеево пило

Един търтей изяжда храна колкото за три пчели работнички. Търтеевото пило заема площи в средните пити, където е най-топло и така намалява място за пилото на пчелите 5 работнички.

Отглеждането на голям брой търтеи е фактор за естествено роене. Добрият пчелар трябва да поддържа оптимален брой търтеи необходими за нормалното оплождане в семейството.

Не е необходимо да се бърза с отзимяването

Предварително са подготвени необходимия брой рамки с изградени пити от склада съобразно с броя на пчелните семейства, които ще се прехвърлят така, че всяко семейство да разполага с две изградени пити поне за два корпуса.

Много добро средство срещу роевото състояние е разширяването обема на кошерите рано преди главната паша, при затопляне на времето, както и използването на помощни майки.

При многокорпусните кошери след като двата корпуса са изпълнени с пчели и пило, обемът се увеличава с трети корпус с изградени пити и восъчни основи.

При кошера Дадан-Блат, след като плодникът е изпълнен с пчели, нектар и прашец и има 8-9 пити пило, обемът се разширява като се поставя втори корпус или магазин за залагане на пило.

ДФЗ, НПП, Agrozona.bg

Пчелните семейства се транспортират от прецъфтелите към насажденията с интензивен цъфтеж или друго подходящо място. За добро опрашване са необходими поне 2-3 пчелни кошера на 10 дка овощна градина.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА