Годишно хапваме по над 15 кг на глава от населението
Благодарение на увеличената консумация на храни у дома по време на пандемията от COVID-19, консумация на прясно на глава от населението ябълките се очаква да останат на високо ниво от 15,4 кг (+ 11% в сравнение с последната 5-годишна средна стойност), се посочва в доклад за земеделието на Европейската комисия. За разлика от тези количества потреблението на преработени в ЕС ябълките се очаква да бъде малко под цифрите от миналата година – 7 кг на глава от населението. Това потвърждава и дългосрочната тенденция за спад в този сектор.
Производството на ябълки в ЕС остава стабилно, се казва още в доклада. Количествата, които се очакват да бъдат за пазарната 2020/21 г са около 11,5 милиона тона, което е около 3% под последната 5-годишна средна стойност. В сравнение с последната пазарна година производството в Полша се увеличава с 9%, докато производството в Германия намалява с около 2%.
Около 7,7 милиона тона (71%) от използваемото производство на ябълки е очаква се да бъдат продадени за прясна консумация (+ 1% на годишна база), докато 3,1 милиона тона (29%) биха могли да бъдат използвани за преработка (-5% на годишна база).
Въпреки нарастването на производството на ябълки в Полша и относително висок дял на полската продукция (около 55%), обикновено насочен към преработвателната промишленост, делът на производството на ябълки в ЕС за прясна консумация се очаква да се увеличи.
Очаква се износът на пресни ябълки от ЕС да продължи да намалява (-30% в сравнение с последната 5-годишна средна стойност) поради силно вътрешно търсене и произтичащи високи вътрешни цени.