Балканът ни дарява с кашкавал от небесата

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

Районът около Карнобат е известен с големите си по площ и качество лозови насаждения. От там обаче, тръгвайки на север, новоизграден път през прегръдката на Стара планина ни извежда до с. Терзийско, което се намира на около 500 м.н.в. В покрайнините му откриваме малка семейна кравеферма, която крие голяма тайна. Тайната на вкуса от природата.

Запознаваме се със семейство Радостина и Ганчо Маневи, които отглеждат 36 крави, а от средата на 2017 г. могат да се похвалят със собствена мини мандра. Тя е изградена изцяло от българска фирма след одобрен проект по Мярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. След съдействието на Министерството на земеделието и храните, семейната фирма може да преработва до 500 литра мляко на ден, а продукцията им в момента е от изцяло биологични краве сирене и кашкавал, които се приготвят ръчно.

“Ние сме земеделски стопани от 2004 г. Сега изграждането на мандрата за нас беше изключително важно, за да можем да затворим цикъла. Всекидневно обработваме по поне 150 литра мляко на ден, което след процеса, можем да реализираме веднага като сирене и кашкавал. Всичко в инсталацията е изпълнено по конкретните изисквания на БАБХ, ХЕИ, ДФЗ и Министерството на земеделието. Проверки на млякото и готовите продукти се правят много често от регионалните звена, но засега всичко при нас е безпроблемно”, каза Радостина Манева.

Инвестицията е в размер на 134 424 лв., като безвъзмездната финансова помощ е 67 212 лв. Мандрата, въпреки неголемите си габарити, може да съхранява до 2 тона сирене и до 1.5 тона кашкавал в специално обособени за целта помещения.

“Имаме наша семейна фирма и марка. Засега произвеждаме само сирене и кашкавал. Реализираме ги чрез хранителни магазини в региона. Основната ни трудност при пазара е, че продуктите са изработени от 100% наше мляко, което ги оскъпява и прави по-трудно продаваеми. Но от друга страна така поддържаме възможно най-високо качество и това се харесва на много от клиентите ни, част от които вече са и редовни. Голямата тайна е, че правим сиренето и кашкавала от екологично чисто мляко – кравите пасат свободно на големи територии в планинския район, където консумират само натурално чиста храна. Това в съчетание със спазването на технологичните параметри при обработка, прави продуктите ни предпочитани, защото са истински”, обясни Ганчо Манев.

Безспорно е, че кашкавалът и сиренето са с изключителен вкус – произведени са на място, където природата е създала неделимо единство между заоблени била с необработвана земя, ветрове, галещи тревите с полъха на Балкана и небе, отварящо простора към Тракия и морето.

Бъдещите планове за развитие на стопанството на семейство Маневи са за увеличения на броя на животните, като и добавянето на два нови продукта – кисело мляко и масло.

 

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА