Между 35 и 40 хил. лв. струва оборудването на мини мандра с капацитет 300 литра мляко на ден. Това каза Тенчо Христов, експерт на фондация „Биоселена“, по време на Деня на отворените врати във фермата на семейство Кулови “Под Балкана” в село Васил Левски, Карловско. Фермата реализира проект за доилна система и преработка на мляко по проект “За Балкана и хората”, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Христов припомни, че според Наредба 26 е допустимо ръчното разливане на млякото в разфасовки и ръчното поставяне на капачката. Пастьоризаторът обаче е задължителен, тъй като в България е забранено произвеждането на продукти от непастьоризирано мляко.
Финансовият ефект от преработката и директни продажби на продукцията на семейство Кулови възлиза на 37% увеличаване на печалбите.
У нас започва да се развива интересът към млечния туризъм, като във фермата вече има запитвания от туристически агенции за посещение на групи, стана ясно от думите на Тенчо Христов. Все още няма обаче резервирани посещения. Стопанството е посещавано и от студенти от Аграрния университет, които провеждат практически обучения в него. Към мандрата на семейство Кулови работи и демонстрационен център, където може да се популяризира преработката на мляко сред посетителите, отбеляза Тенчо Христов.
Повече за модернизацията на семейната ферма “Под Балкана” по проекта „За Балкана и хората“ четете в списание „Агрозона“.