Пластмасовите опаковки на хранителните продукти по-скоро засилват проблема с хранителните отпадъци, отколкото да се борят с него, сочи ново проучване, според което както хранителните отпадъци, така и употребата на пластмасовите опаковки са се удвоили през периода 2004 – 2014 г.
Изследването, цитирано от euractiv.com, е направено от двете неправителствени организации “Приятели на Земята” и “Нулеви отпадъци – Европа”. Според него средното количество пластмасови опаковки, генерирани от европейците на година, се е увеличило на 30 кг, а хранителните отпадъци са нараснали до 173 кг.
Едно от основните предимства, цитирани от производителите на пластмасови опаковки, е, че те съхраняват свежия вид на храната за по-дълго и следователно това трябва да доведе до намаляване на изхвърляната храна.
С пластмасови опаковки се обвива около 37% от храната, продавана в ЕС като така пластмасата е най-използваният материал за хранителни опаковки. Неблагоприятен е обаче фактът, че тези опаковки в общия случай се използват веднъж и се изхвърлят.
85% от боклука, откриван по плажовете, е пластмаса, над половината от него са използвани по веднъж пластмасови сламки, прибори и кутии.
През март комисарят по околна среда Кармену Вела участва в почистване на белгийския бряг като за един ден са събрани 5,5 тона отпадъци.