Планът за устойчивост и възстановяване: Какво следва за земеделските стопани

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Процедурата за кандидатстване ще бъде облекчена, отпада представянето на бизнесплан

Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в частта Устойчиво земеделие предоставя земеделските стопани да кандидатстват с проектни предложения в четири направления – Инвестиции в технологична и екологична модернизация с бюджет от 318 млн. лв., Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделски стопанства с бюджет почти 100 млн. лв; Изграждане на центрове за подготовка за предлагане на пазара на плодове и зеленчуци с бюджет 15 млн. лв. и Инвестиции за изграждане, реконструкция, оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни с бюджет 4,5 млн. лв., съобщи Милен Кръстев от дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерство на земеделието по време на Деветата Национална среща на земеделските производители в България.

Експертът уточни, че в близките дни предстои да бъде сформирана работна група, в рамките на която да бъдат обсъдени условията за кандидатстване и условията за изпълнение на одобрени проекти. „Този процес планираме да върви паралелно с обществено обсъждане на насоките за кандидатстване, които ще бъдат публикувани за най-малко 30 дни обществено обсъждане, като в рамките на процеса на консултации на предвидените условия за кандидатстване предвиждаме провеждането на най-малко две заседания на съответната работна група, в която експертно да бъдат обсъдени детайлите“, допълни още той.

За разлика от Стратегическия план, по направленията на НПВУ приемът ще се провежда през системата ИСУН, като в тази връзка ще бъдат разработени насоки за кандидатстване и публикувани в системата за обществено обсъждане, като и на страницата на МЗм, разясни още Кръстев. Срокът за сключване на договори по съответните направления, които предстои да стартират, е 30 септември т.г., затова и усилията на администрацията са да се разработят максимално опростени механизми за подпомагане.

Милен Кръстев уточни, че приемът на предложения ще продължи поне 60 дни, а кандидатите могат да разчитат на опростени условия за кандидатстване.

„На първо място в съответните предложения за изпълнения на инвестиции няма да се изисква наличие на икономическа жизнеспособност, тоест няма да се налага да се подават бизнеспланове, познати по 4.1 и 4.2, които понякога водят до недопустимост на проектните предложения“, категоричен бе експертът. Интензитетът на помощта и по четирите направления ще е 50% от размера на одобрените разходи, като ще се преценява въз основа на една оферта представена към предложението за изпълнение на инвестиции, когато за тези разходи са предвидени референтни цени и две съпоставими оферти във всички останали случаи, обясни още Кръстев. Предвидено е от страна на кандидатите за се подава една декларация, която обобщава всички обстоятелства, които следва да бъдат декларирани. „По-голямата част от изискваните документи сме предвидили да бъдат част от формуляра, който подготвяме в ИСУН, тоест да не се прикачват много документи и да се сканират, както и значително по-малък на брой изискуеми документи“, допълни още Кръстев.

„Що се касае до оценка на предложенията за изпълнение на инвестиции, за да стане тази оценка в максимално кратки срокове, сме предвидили един етап на оценка на предложенията за инвестиции, който обединява оценка за административно съответствие и допустимост и техническа и финансова оценка, тоест кандидатите ще имат възможност да обжалват неодобрените си за финансиране разходи след приключване на оценката по съдебен ред.“, съобщи още Милен Кръстев от МЗм.

Проблем за кандидатите може да бъде обаче по-краткият срок за предоставяне на изискуеми документи при констатиране на непълноти или неточности в предложенията за изпълнение на инвестиции, оцени експертът. „Един нов момент, свързан с т.нар. ненасяне на значителни вреди, е изискването, когато кандидатите подават предложенията си за изпълнение на инвестиции, ще трябва да попълват формуляр за самооценка по отношение на ефекта на реализираните инвестиции върху екологичните цели“, каза още Кръстев.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА