По Плана за възстановяване ще се правят инвестиции, съвпадащи с разрешените по подмярка 4.1

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Следващите няколко месеца ще бъдат обявени приемите на заявления за подпомагане по първите две направления

След като приключи работата по Стратегическия план, се работи усилено във връзка с разработването на направленията, обхванати от Планът за възстановяване в сектор Земеделие, коментираха от аграрното министерство по време на Десетия национален агро семинар на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

“Основно при нас се разработват четири направления, две от които са добре познати на производителите. Първото направление се нарича „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“, като бюджетът на това направление е над 380 млн. лева. В рамките на това направление ще бъдат подпомагани инвестиции, които почти на 100% се препокриват с инвестициите, които са добре познати от подмярка 4.1 от настоящата Програма за развитие на селските райони”, отговори на на запитване от зърнопроизводителите Аделина Стоянова, ръководител на дирекция “Директни плащания” в МЗм.

Второто направление, което представлява интерес за стопаните е свързано с ефективното използване на вода в земеделските стопанства. То е с бюджет близо 120 млн. лева, като инвестициите са обособени като самостоятелни инвестиции за напояване в земеделски стопанства, които в момента са обект на подпомагане по подмярка 4.1.

Финансирането в двете направления ще бъде в размер до 50%. В момента се разработват условията и насоките за кандидатстване, това ще бъде най-интересно за зърнопроизводителите и в рамките на следващите няколко месеца ще бъдат обявени и приемите на заявления за подпомагане по двете направления, стана ясно от думите и.

Останалите две направления от Плана за възстановяване са насочени съм изграждането на центрове за съхранение на плодове и зеленчуци и съответно техния маркетинг. Последното направление е свързано с изграждането на т.нар. Генни банки. По това направление допустими кандидати са развъдни организации.

В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено създаването на Фонд за технологичния и екологичния преход на селското стопанство. Основната му цел е преодоляване на проблемите, които възпрепятстват конкурентоспособността и устойчивостта на аграрния сектор и ускоряване на неговата адаптация към климатичните промени, екологизацията на производството и цифровата трансформация. Фондът предвижда предоставяне на подкрепа на земеделските стопани за реализация на целеви инвестиции, за закупуване на материални и нематериални активи за прилагане на дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени, въвеждащи иновативни производствени и цифрови технологии, технологии за производство и организация в селското стопанство, за автоматизиране на работните процеси, за скъсяване на веригите на доставка и опазване на генетичните ресурси. Фокусът е поставен изцяло върху реализацията на зелени и цифрови инвестиции, които ще позволят адаптиране на стопанствата към климатичните промени, екологизация на производствените практики, по-ефективно използване на ресурсите.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА