Пиво с тиква правят в ССА

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

От Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия са разработили пиво с тиква по проект „Традиционни, усъвършенствани и нови храни, напитки и технологии“. Тиквата е богата на нишесте и захари, а това я прави подходяща суровина при пивоварене. При приготвяне на напитката е използуван 70,8% светъл малц, 8,4% специален карамел-малц и 20,8% печена тиква за пивна мъст с начално екстрактно съдържание 10,0%. От ССА посочват, че освен охмеляване с хмелов гранулат от горчиви и ароматни сортове хмел, са вложени и подправки – бахар, карамфил, канела и джинджифил, които допринасят за получаването на допълнителен вкус. Пивната мъст е заквасена със специален щам дрожди за горна ферментация. Готовото пиво е получило характерен за тиквата цвят, по-интензивен от този на малцовото пиво, с интензивна горчивина и слаби нотки на подправки и плодове, характерни за ейл.

Интересните съставки в бирата не се изчерпват до тук. В приготвяне на слабоалкохолната напитка се влага и ориз. При влагането му до 20% към малца за производство на пиво се изисква специален технологичен режим, при който оризът с част от малца да се развари, за да може да се разгради от ензимите на малца. Оризът е подходяща добавка при употребата на високобелтъчни малцове. С прибавяне на ориз се увеличава пенливостта на пивото.

Преди демократичните промени у нас е имало 13 пивоварни завода, в чиито асортимент е присъствала бира със съдържание на ориз.

През 90-те години на 20-и век в „Плевенско пиво“, гр. Плевен, се е произвеждало светло 11,5% луксозно пиво „Плевен“ за износ, в което са се влагали около 9% ориз. То се е отличавало с изразен аромат на хмел и с хармоничен вкус с приятна хмелова горчивина и е било силно резливо. Трайността му е достигала до 1 година.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА