Питието, в което се разкрива алената Зора

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Ферментиралите храни и напитки са предпочитани от все повече потребители не само заради пикантния им вкус, а и заради полезните ефекти за здравето. Тази тенденция уловиха вече големите производители на храни, които вече предлагат не само пресни, а и ферментирали продукти, богати на полезни бактерии. В съседна Турция например почти във всеки магазин се продава напитката шалгам. Това е лека, възкисела напитка, която може да бъде лютива, в зависимост от вкусовите предпочитания.

шалгам
Шалгам се продава навсякъде в Истамбул

Шалгам е известна като афродизиак, но се използва при редица здравословни проблеми. Напитката помага при липса на апетит, за прочистване на кръвта, при проблеми с черния дроб, бъбречни заболявания. Пие се за прочистване от камъни в бъбреците, при ревматизъм, бронхити и белодробни заболявания, както и при възпаления на пикочните пътища. Помага при стомашни неразположения, полезна е за костите заради съдържанието на желязо и калций. Отразява се добре на нервите, затова се пие в периоди на стрес.

Може да си направите шалгама, ако имате:

1 голяма бяла ряпа

1 глава червено цвекло

1 кг черни или лилави моркови, може и обикновени

1,5 чаена лъжичка лимонтузу

2 супени лъжици морска сол

половин хляб (може да се ползва ситен булгур)

30/30 широк тензух

пет- или десет- литров бидон, в зависимост от големината на зеленчуците

Приготвяне:

Ряпата и цвеклото белим и нарязваме на филийки, а морковът нарязваме на 4 части. В тензух слагаме надробен хляб (или булгур). Всички съставки нареждаме в бидона. Морската солта разтваряме в малко количество вода и тогава я прибавяме в бидона. Пълним съда с вода до горе и затваряме. 15 дни капакът не се пипа, не се отваря, държи се в изба или на хладен балкон. След 15 дни изваждаме тензуха с хляб. Готовата напитка наливаме в бутилки и изстудяваме в хладилник. Някои разновидности на рецептата са със суха мая в тензуха и 3-4 парчета хляб, може да се добави и кафена лъжичка захар. Ако обичате люто може и мъничко суха или свежа люта чушка. Може да се добави в буркана и шепа нахут, светъл или тъмен.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА