Ферментиралите храни и напитки са предпочитани от все повече потребители не само заради пикантния им вкус, а и заради полезните ефекти за здравето. Тази тенденция уловиха вече големите производители на храни, които вече предлагат не само пресни, а и ферментирали продукти, богати на полезни бактерии. В съседна Турция например почти във всеки магазин се продава напитката шалгам. Това е лека, възкисела напитка, която може да бъде лютива, в зависимост от вкусовите предпочитания.
Шалгам е известна като афродизиак, но се използва при редица здравословни проблеми. Напитката помага при липса на апетит, за прочистване на кръвта, при проблеми с черния дроб, бъбречни заболявания. Пие се за прочистване от камъни в бъбреците, при ревматизъм, бронхити и белодробни заболявания, както и при възпаления на пикочните пътища. Помага при стомашни неразположения, полезна е за костите заради съдържанието на желязо и калций. Отразява се добре на нервите, затова се пие в периоди на стрес.
Може да си направите шалгама, ако имате:
1 голяма бяла ряпа
1 глава червено цвекло
1 кг черни или лилави моркови, може и обикновени
1,5 чаена лъжичка лимонтузу
2 супени лъжици морска сол
половин хляб (може да се ползва ситен булгур)
30/30 широк тензух
пет- или десет- литров бидон, в зависимост от големината на зеленчуците
Приготвяне:
Ряпата и цвеклото белим и нарязваме на филийки, а морковът нарязваме на 4 части. В тензух слагаме надробен хляб (или булгур). Всички съставки нареждаме в бидона. Морската солта разтваряме в малко количество вода и тогава я прибавяме в бидона. Пълним съда с вода до горе и затваряме. 15 дни капакът не се пипа, не се отваря, държи се в изба или на хладен балкон. След 15 дни изваждаме тензуха с хляб. Готовата напитка наливаме в бутилки и изстудяваме в хладилник. Някои разновидности на рецептата са със суха мая в тензуха и 3-4 парчета хляб, може да се добави и кафена лъжичка захар. Ако обичате люто може и мъничко суха или свежа люта чушка. Може да се добави в буркана и шепа нахут, светъл или тъмен.