Питейната вода ще се следи за пластмасови микрочастици

Георги Узунов
Георги Узунов
4 Минути

Евродепутатите подкрепиха планове за увеличаване на доверието на потребителите в питейната чешмяна вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда в сравнение с бутилираната вода. Новите правила намаляват допустимите количества на някои замърсители като олово (ще се намали наполовина) и  вредни бактерии, и въвежда нови горни граници за някои вещества, увреждащи ендокринната система. Освен това се поставят под наблюдение нивата на пластмасови микрочастици, които са повод за нарастващо безпокойство, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Достъп до вода

Държавите членки трябва да вземат съответните мерки за подобряване на достъпа до чиста вода, инсталирайки свободно достъпни чешми в градове и на обществени места, където това е технически възможно. Също така трябва да се насърчи безплатното или срещу ниско заплащане сервиране на чешмяна вода за клиенти в ресторанти, столови и при ползване на кетъринг услуги.

„Право на достъп до вода“

Eвродепутатите потвърждават подкрепата си за европейската гражданска инициатива „Право на достъп до вода“ (Right2Water) и настояват  държавите членки  да насочат усилията си към уязвимите групи в обществото. Държавите трябва да извършат оценка и да установят хората без или с ограничен достъп до вода, в т.ч. сред уязвимите и маргинализираните групи, и да предложат възможности за подобряване на ситуацията. Тази част от населението трябва ясно да бъде информирана за възможностите за свързване към разпределителната мрежа или за алтернативни начини за достъп до вода.

Коментарите

„Начинът, по който използваме водата, определя бъдещето на човечеството. Приема се, че всеки трябва да има достъп до чиста и качествена вода и трябва да направим всичко възможно водата да бъде достъпна за всички. Да се настоява държавите да поемат разходите чрез националните си бюджети, противоречи на съществуващите национални традиции и е само илюзия, защото в крайна сметка данъкоплатецът винаги плаща сметката”, отбелязва докладчикът от Франция Мишел Дантен.

Българският евродепутат Андрей Ковачев приветства приетите правила за подобряване на качеството на питейната вода в Европа. “Недопустимо е в 21 век поне 11 % от европейските граждани да са засегнати от недостиг на вода. Приетите мерки имат за цел да се подобри информираността по отношение на качеството на чешмяната вода. Освен това се предвижда поставянето на безплатни чешми на публични места (включително в търговски центрове и летища) и насърчаването на предлагането на чешмяна вода в ресторантите.”, коментира той.

Следващи стъпки

 Докладът беше приет с 300 гласа „за“ срещу 98 гласа „против“ и 274 „въздържал се“. Парламентът ще започне преговори със Съвета след като европейските министри приемат своята позиция по доклада.

Бързи факти

 Плановете имат за цел да повишат доверието на гражданите към водоснабдяването и да увеличат използването на чешмяна вода като питейна вода, за да се намали употребата на пластмаси и пластмасови отпадъци.

Според Европейската комисия намаляването на консумацията на бутилирана вода може да помогне на домакинствата в ЕС да спестят повече от 600 млн. евро годишно. Като се увеличи консумацията на чешмяна вода, гражданите могат също така да дадат своя принос за намаляване на пластмасовите отпадъци от бутилирана вода, включително и за намаляване на пластмасовите отпадъци в морето. Бутилките – най-често използваните пластмасови изделия за еднократна употреба, са сред основните замърсители на европейските плажове. С актуализацията на Директивата за питейната вода, Комисията предприе важна законодателна стъпка към прилагането на Стратегията на ЕС за пластмасите, представена на 16 януари 2018 г

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements