Пишат правила за пръскането на нивите с дронове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

С промени в Закона за защита на растенията се предвижда въвеждането и на трети вид третиране, освен въздушно и наземно

Депутатите от Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание предстои да разгледат промени в Закона за защита на растенията, които се отнасят до въвеждането на възможност за обработка с препарати за растителна защита на насажденията с дрон. Вносител на законопроекта е Десислава Танева и група народни представители, а предложенията ще бъдат разгледани съвсем скоро, след като бе отменено последното редовно заседание на Комисията в Парламента.  Според мотивите в сега действащия Закон за защита на растенията (ЗЗР) са уредени два вида пръскане – въздушно и наземно. Безпилотните въздухоплавателни средства, или дронове, не могат да бъдат причислени към нито един от тези два вида, което създава празнота в съществуващата правна уредба по отношение на използването на продукти за растителна защита чрез тези нови технологии, които осигуряват редица предимства, свързани основно, но не само, с намаляване вредните последици от използването на пестициди и осигуряване на възможност за развитие на така нареченото прецизно земеделие, чиято крайна цел е използването на възможно най-щадящите методи и технологии, позволяващи постигане цените на растителната защита и същевременно намаляване на количествата използвани пестициди, респективно вредните въздействия от тях.

Според предложенията операторът, който трябва да извършва третирането с дрон, трябва да отговаря на изискванията за регистрация съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, както и самият дрон. Площите, които пък трябва да бъдат третирани по този начин, не могат да бъдат в пояси от 1 до 3 на санитарно-охранителните зони около водоизточници и съоръжения за питейно-битови нужди, както и в близост до жилищни територии, паркове и градини, и спортни площадки.

С дрон ще могат да се използват всички продукти за растителна защита, разрешени за употреба с наземна техника, а при нужда от използване на професионални препарати, операторът ще трябва да притежава сертификат за работа с тях.

В полза на този вид пръскане вносителите предлагат няколко довода, сред които прецизното третиране на определените засегнати площи или растения, ниската височина, от която може да се пръска, както и използването на точни количества препарати, които да доведе до по-ограничено използване на вредните вещества.

Четете още:

Народното събрание прие промени в Закона за тютюна

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements