Днес е Петковден, вижте къде в страната се провеждат събори и фестивали

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Българската православна църква почита днес църковния празник на преподобната Параскева (Петка) Търновска – Петковден. Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Празникът в чест на света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене.

В християнската митология света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене.

Петковден е свързан с Карнавалът на плодородието в Шумен
Карнавалът на плодородието в Шумен се провежда всяка четна година на 14 октомври – Петковден, когато според народната традиция приключва годишния аграрен цикъл и стават видими резултатите от него. Идеята му е обвързана с местния поминък о отраслите, в които районът има силни позиции – лозарство и винарство, овощарство и др.

Празнуване на Петковден в гр. Априлци
Приготовленията за празника започват няколко дни по-рано. Почистват се къщите. Изпичат се хлябове, разточват се баници. Всяка къща очаква гости. Сутринта на Петковден се отива на църква, обикновено службата се води от петима свеценици. После всички отиват на пазар. Там има различни сергии от майстори занаятчии, също така мекичари и баничари. По обяд се люшва хоро на мегдана, а после все си кани гости вкъщи.

Петковден е Ден на гр. Нови пазар
В града има православен храм “Св. Петка”, построен през 1850 година. Храмовият празник е на 14 октомври и е обявен за ден на града. Дават се представления на известни артисти и трупи от цялата страна. През целия ден има различни културни и обществени мероприятия.

Петковден е Ден на гр. Твърдица
Храмов празник на църквата “Св. Петка”. В Дните на Твърдица се провежда престижното автомобилно Рали “Твърдица”. В града са представени различни исторически и етнографски изложби, датирани още от ранната римска империя до наши дни.

Петковден е Ден на гр. Троян
14 октомври е Празникът на Троян, чества се в деня на “Св. Петка-Параскева”, небесната покровителка на града. Тази година празникът носи особено вълнение и усещане, защото се честват 150 години от обявяването на Троян за град! Годишнина, която ни връща назад в историята на селището, личностите, събитията и която е повод за равносметка за всичко, което поколения троянци са градили за достойното име на града. Организирани са множество културни мероприятия.

На Петковден се провеждат храмови празници, събори и фестивали в десетки населени места и манастири в цялата страна.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements